תלונה על שוטר
שרוצים להגיש תלונה נגד שוטר, צריך לעשות את זה בצורה מסודרת וחשוב לדעת כמה דברים לפני. עורכת דין הדס עדי עושה לכם סדר עם כל מה שצריך להכיר במח”ש ומאילו טעויות כדי להמנע.
מה היא תלונה למח”ש?
מח”ש – מחלקת חקירות שוטרים – היא מחלקה בתוך משרד המשפטים, המופעלת על ידי פרקליטות המדינה, ואמונה על חקירה של תלונות שהוגשו נגד שוטרים בעת מילוי תפקידם.
שוטר לא יכול לעשות מה שבא לו
כגוף האמון על אכיפת החוק, מחויבת משטרת ישראל לשמור בתוך הארגון על אמות מידה מקצועיות וערכיות. התנהגות שוטרים בעת מילוי תפקידם משפיעה על התדמית של המשטרה בעיניי הציבור ועל מידת אמונו של הציבור במשטרה.
משטרת ישראל, ככל גוף בסדר גודל ענק, מנסה לעשות את המוטל עליה, וכך גם נציביה השוטרים, יחד עם זאת, בכל ארגון תמיד יהיה מי שמשתמש בכוח שהופקד בידיו וחורג ממגבלותיו, ולכן, הוקם גוף שאחראי לרכז ולטפל בתלונות על התנהגות בלתי ראויה של שוטרים אשר מפרות אמות מידה מקצועיות או מוסריות, יטופלו על ידי גורם מקצועי, ושהינו לכאורה -בלתי תלוי.
תלונה נגד שוטר
אם אתם מרגישים שנעשה לכם עוול על ידי שוטר, יש אפשרות להגיש תלונה נגד אותו שוטר שביצע כלפיכם את אותה עוולה. (עוולה – חוסר צדק).
עוולה שנעשתה מצד שוטר יכולה להתבטא במספר דרכים, אך מספיקה רק אחת לצורך הגשת תלונה, בין אם נעשה שימוש בכח לא סביר כלפיכם, חוויתם התעללות ונגרמו לכם נזקים, נמנעו מכם זכויות בסיסיות, כלאו אותכם לשווא, שימוש שלא לצורך בטייזר ועוד.
איך מגישים תלונה נגד שוטר?
2 דרכים:
מומלץ להיעזר בעו”ד לצורך הגשת התלונה וצורך שיקוף ההליך לאחר הגשת התלונה
- תלונה במשטרה – ניתן לגשת באופן פיזי או להגיש באופן מקוון
- תלונה למח”ש – ניתן להגיש בכתב או בעל פה, או באמצעות מייל.
לא רק מח”ש
אמנם הטיפול העיקרי בתלונות חמורות יותר נגד שוטרים מבוצע באמצעות מח”ש, שכפי שאמרנו, הפועלת במסגרת פרקליטות המדינה ורשויות התביעה, ואילו הטיפול בעבירות חמורות פחות הוא בסמכות המשטרה וחטיבת התביעות במשטרה.
גם הטיפול של המשטרה מפוצל בין כמה גורמים ויחידות ארגוניות של המשטרה:
א. חטיבת התביעות של היחידה הארצית הכפופה לסמפכ”ל
ב. מחלקת משמעת שפועלת במסגרת אגף משאבי האנוש במשטרה, והעומד בראשה כפוף פיקודית לראש אגף משאבי אנוש
ג. היחידה לתלונות הציבור (ית”ץ), הפועלת במסגרת יחידת הייעוץ המשפטי במשטרה, והעומד בראשה כפוף פיקודית ליועץ המשפטי למשטרה (יועמ”ש המשטרה
ד. מחלקת מתנדבים השייכת לאגף המבצעים במשטרה.
פרקליט חוקר שוטר = ניגוד אינטרסים מבני מובהק
כבר אמרנו שמח”ש כפופה לפרקליטות המדינה. אז איפה הקושי בעצם?
בפעילות השותפת של הפרקליטות והמשטרה קיים שיתוף פעולה הדוק בין שני הגופים, ועבודה יום יומית משותפת שאינה ניתנת להפרדה, ולכן שעה שגוף אשר אמון על חקירות שוטרים (מח”ש) כפוף לפרקליטות המדינה, שעובדת בקשר הדוק עם המשטרה, מעלה ניגוד אינטרסים מובהק ממנו המדינה מנסה להתעלם.
צריכים ייעוץ משפטי בנוגע לתביעת שוטרים?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם.
כמה נתונים שמצא דו”ח מבקר המדינה
דו”ח מבקר המדינה התייחס לא פעם לאבסורד שטמון בכך שמח”ש כפופה לפרקליטות המדינה ומצא צורך בארגונים שיבטיחו עצמאות מלאה על מערך הטיפול בתלונות כלפי שוטרים.
– דו”ח מבקש המדינה מצא כי בשנת 2021 קיבלה מח”ש החלטות סופיות ב-5,356 תיקים, וסגרה 2,932 תיקים (כ-55%), מבלי שניתבה אותם לגורם כלשהו במשטרה, שיבחן את הצורך במתן מענה שאינו פלילי. כמו כן החליטה מח”ש על הגשת 68 כתבי אישום וב-21 תיקים נחתמו הסדרים מותנים.
– חוקרי מח”ש מבצעים את תפקידם בלי שיש להם גישה ישירה ומלאה למערכות מידע משטרתיות המכילות חומרי חקירה רלוונטיים לחקירות שוטרים.
– לחוקרי מח”ש גישה חלקית ומוגבלת לסרטונים ממצלמות גוף של השוטרים, ובשש מתוך שמונה נכון לשנת 2021, שלוחות החקירות של מח”ש ברחבי הארץ לא קיימות עמדות להורדה ולצריבה של סרטונים אלו.
– לחוקרי מח”ש עדיין אין גישה ישירה למערכת הקלטות מוקד 100 הכוללת מידע מהותי לחקירות שונות.
– כל עוד אין לחוקרי מח”ש הרשאות לגישה לכלל המערכות המשטרתיות הדרושות להם ולצפייה בהן, תהליך העבודה של חוקרי מח”ש עלול להיפגע באופן מהותי.
והאבסורד הגדול ביותר – נמצא כי העברת חומרי חקירה עבור חקירות מח”ש מותנית הלכה למעשה בשיתוף פעולה מצד המשטרה ולעיתים אף נשענת על פנייה אישית לבעלי תפקידים במשטרה.
נפגעתם מפעילות של שוטר/ת? תלונה במח”ש רק באמצעות עורך דין
רוב התלונות המתקבלות במח”ש אינן נבחנות בכל המישורים הרלוונטיים. אלפי תיקים שנפתחים כל שנה בעקבות טענות בדבר התנהגות פסולה של שוטרים, נגנזות כבר ברגע הראשון שמגיעות למח”ש.
אלפי תלונות מוגשות נגד שוטרים מידי שנה ורק בחלק מינורי שוטרים נחקרים תחת אזהרה – קישור למאמר. נמצא כי קיים חוסר משמעותי במסד נתונים שלם ומהימן המאפשר קבלת תמונה מלאה בכל הנוגע לטיפול שנעשה באלפי תלונות המוגשות למח”ש מדי שנה.
ולכן אם נפגעתם מפעילות של שוטר פנו לעורך דין פלילי בהקדם האפשרי. עורך דין מטעמכם שיודע ומכיר את המערכת מבפנים, יוכל בקלות להזיז ולדרוש ולעמוד על זכויותיכם, ויוכל לוודא שמטפלים בתלונתכם בצורה המיטבית ביותר.
משרד עורך דין פלילי הדס עדי מכיר מתמצא היטב בכל הקשור בתלונות נגד שוטרים, וילחם ויעמוד על זכויותיכם מול הרשויות.
בנוסף, חשוב שתדעו אם נגרם לכם נזק מאותו שוטר, משרדנו מטפל בתביעות נגד המשטרה ונגד שוטרים. צרו קשר עוד היום עם עורכת דין הדס עדי שמומחית בתביעות נגד המשטרה ומח”ש
אם אני רוצה לתבוע שוטר כדאי לקחת עורך דין?
כן, תביעות נגד שוטרים הן מורכבות ועשויות לכלול גופים שונים שלא תמיד עושים חיים קלים, בכל תביעה מומלץ להתייעץ עם משרדנו.
אני זכאי לפיצוי כספי בתביעה?
הכל תלוי באופי הפגיעה ואם התביעה מתפתחת לתביעה אזרחית. כל מקרה לגופו.
מה זה מח"ש?
מח”ש – המחלקה לחקירות שוטרים, היא מחלקה בתוך משרד המשפטים, המופעלת על ידי פרקליטות המדינה, ואמונה על חקירת תלונות שהוגשו נגד שוטרים שהפרו אמות מידה מקצועיות או מוסריות בעת או שלא בעת מילוי תפקידם.
מאמר זה נכתב למטרות מידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי.
עורך דין תביעות שוטרים מומלץ
השאירו פרטים לייעוץ.
חפשו תוכן משפטי
חפשו מאמרים נוספים שלנו: