חקירה באזהרה

חקירה באזהרה היא אחד מההליכים המשמעותיים ביותר בהליך הפלילי והרבה אנשים עושים טעויות גורליות שהם “פוגשים” את התהליך – זה מה שצריך לדעת, מה עושים, מה לא ואיך תצאו מזה בצורה הטובה ביותר!

חקירה באזהרה בהליך הפלילי

לפני שנתחיל להיכנס להגדרות – אם זומנתם לחקירה במשטרה בחשד למעורבות בפלילים, צרו קשר עם עורך דין פלילי בהקדם האפשרי, ובשום פנים ואופן לא להשיב לאף שאלה בחקירה מבלי שתדעו את הזכויות שלכם לפני כן! חשוב לזכור, שבעולם המורכב של המשפט הפלילי, שבו כל תיק ותיק הוא עולם ומלואו, ייחודי, הכולל עובדות, ראיות וניואנסים משפטיים, תפקידו של עורך דין פלילי הוא מכריע. 

בסוף המאמר מצורפים טיפים חשובים לחשודים הנחקרים תחת אזהרה. 

תחילת התהליך

שעה שמוגשת תלונה במשטרה או נעצרים חשודים בעקבות אירוע פלילי – נפתח הליך חקירה, במסגרתו המשטרה חוקרת את החשוד או החשודים במעשים –  תחת אזהרה. 

כדאי לשמור על זכות השתיקה בחקירה? עורך דין הדס עדי עושה סדר בסרטון הסבר יעיל:

טיפים לחקירה באזהרה שכדאי לדעת

אלה הטיפים שצריך לדעת לפני החקירה – לגזור ולשמור.

  • אל תשיבו לשאלות החוקר מבלי שהתייעצתם עם עו”ד
  • שוטר הוא לא חבר. לא משנה כמה הוא נחמד ואדיב, הוא לא מנסה לעזור לכם. גם אם הוא ממש מתעקש שכן, הוא לא. 
  • סביר להניח שהחוקרים יגידו לכם שאין צורך להתייעץ עם עורך דין – לא להקשיב להם. לא משנה כמה זמן יקח לעורך הדין להגיע לתחנה, שהחוקרים ימתינו ביחד איתכם. 
  • לא. ייעוץ עם עו”ד לא יגרום לכם להיראות אשמים. 
  • נעצרתם ולא התייעצתם עם עו”ד, שמרו על זכות השתיקה עד לפגישה עם עו”ד
  • לא לספר סיפורי מעשיות. למסור תשובות קצרות וענייניות הנוגעות למה שנשאלתם.
  • זכרו – בכל חקירה תתבקשו למסור את מכשיר הנייד שלכם, בחיפוש במכשיר הנייד ללא הסכמתכם, מחויבים החוקרים בצו שופט, כך גם במחשב ובטבלט
  • אל תקיימו “שיחות מסדרון” עם אף אחד בזמן ההמתנה לחקירה, רק בחדר החקירות עם החוקר ושכל מה שאתם אומרים מתועד וכתוב
  • זכרו שבכל רגע נתון בתחנת המשטרה הינכם מצולמים
  • על החוקר לחקור אותכם בשפה אשר מובנת לכם, ואם עולה צורך יש לבקש מתורגמן
  •  לא לענות על שאלות שאינן רלוונטיות לחקירה או אינן קשורות אליכם באופן ישיר
  • בתשובותיכם – אל תניחו הנחות, אל תענו מה דעתכם בנושא, דעתכם אינה מעניינת את החוקר ועליכם לצאת מנקודת הנחה שמאחורי כל שאלה מסתתר אינטרס סמוי
  • תענו לחוקר בשאלה אם לא הבנתם את השאלה. לא לענות על שאלה לפני שהחוקר הציג ראיה התומכת בטענותיו
  • לא להכחיש עובדות מוצקות
  • הישמרו ממדובבים
  • היערכו לחיפוש, עימות, מסדר זיהוי, בדיקות שתן, נטילת דגימת DNA, טביעות אצבע

וזכרו, הכי חשוב – לא לשקר. ישנן דרכים מגוונות להשיב לשאול מבלי להסתבך בהמשך – צרו איתנו קשר עוד היום לליווי בתהליך החקירה וייעוץ מקצועי

חקירה באזהרה
זומנתם לחקירה תחת אזהרה במשטרה? אל תיכנסו ללחץ

הוזמנתם לחקירה באזהרה? צרו קשר עם משרד עורכי דין הדס עדי לטיפול מקצועי ומקיף 054-7830110 התקשרו לשיחת ייעוץ

מה הוא נוסח ההאזהרה מהמשטרה?

 “אני איש משטרה (שם השוטר) מודיע לך כי אתה חשוד ב(תיאור העבירה) זכותך לא לומר דבר, דבריך יתועדו ועשויים לשמש כראיה בבית משפט, ואולם דע כי בית משפט יוכל להביא בחשבון את שתיקתך. זכותך להיוועץ בעורך דין לפני חקירתך בכפוף למגבלות הקבועות בחוק וזכותך להיוועץ בסניגור ציבורי אם אתה זכאי לכך על פי חוק, לרבות בשל מחסור באמצעים”.

לעניין זה רצוי לדעת – הקראת תוכן האזהרה לחשוד אינה בגדר אופציה, ועל החוקר חלה חובה חוקית להקריא לחשוד ולהסביר לו בשפה המובנת לו את מהות האזהרה לפני שיחתים את אטתו על כך שהבין את תוכנה. 

טיפ חשוב – כבודה של משטרת ישראל במקומה מונח, ומרבית אנשי המשטרה עושים את עבודתם נאמנה. יחד עם זאת, לעולם, בדגש על לעולם, אין לראות בחוקר “חבר” שמנסה לעזור. סביר להניח שלא מעט חוקרים ינהגו כלפיכם באדיבות ונחמדות, אך אין להסיק מזה שהחוקר לטובתכם. להיפך – מבחינת חוקר במשטרה – ברגע שיושב מולו אדם החשוד בביצוע עבירה, השאלות שאותו אדם חשוד ישאל ע”י החוקר, אינן ישתמעו לשתי פנים אלא יהיו מכוונות אשמה. 

זכויות חשודים

בכל חקירה, גורמי אכיפת החוק מחויבים לכבד את זכויותיהם של חשודים, וזאת ללא קשר לאופי הפשע או חומרת העבירה. לחשודים קיימות לא מעט זכויות כולל זכות השתיקה, הזכות לייצוג משפטי והיוועצות עם עו”ד, הזכות שיתייחסו אליהם בכבוד ובהגינות, וזכויות בסיסיות המעוגנת תחת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. זכויות אלו, המעוגנות בספר החוקים ובפסיקה, מבטיחות שהליך החקירה יתנהל בצורה אתית ובגבולות החוק.

טקטיקות חקירה

לחוקרים ברשויות האכיפה, קיימות לא מעט טקטיקות חקירה אפקטיביות (וכאלו שפחות), מגוונות, ולמטרות שונות. באמצעות טקטיקות חקירה אלו, החוקרים יכולים להשיג מידע שלא היו מצליחים להשיג בדרך “רגילה” של חקירה תחת אזהרה.

לחוקרים שעובדים במסגרת רשויות אכיפת החוק קיימים מגוון כלים ושיטות לאיסוף ראיות, כמו: מעקבים, מדובבים, האזנות סתר, חקירות סמויות, וכיו”ב. עם זאת, חיוני שטקטיקות אלו יעמדו בסטנדרטים המשפטיים הקיימים, ויכבדו את עקרונות ההליך ההוגן. חיפושים לא חוקיים, חקירות בכפייה או הפרות אחרות של זכויות חשודים, עלולות לפגוע בשלמות החקירה.

עורך דין חקירה באזהרה 

אחת הזכויות הבסיסיות ביותר שיש לחשוד היא הזכות ההיוועצות עם עורך דין לפני חקירה באזהרה ומומלץ לנצל אותה. עורך דין מיומן, מקצועי, ובעל הכרות עם החוק, הפסיקה, והרשויות, יכול לספק ייעוץ רב ערך בעבור החשוד בפלילי. עו”ד יכול להבטיח כי זכויותיו של החשוד יישארו מוגנות במהלך החקירה ובכך לסייע לו לנווט בתוך העולם המשפטי המורכב, וזאת בין אם יתברר שהוא חף מפשע או אשם. לכל אדם יש את הזכות להליך הוגן, ועורך דין ממלא תפקיד מרכזי וחשוב בעבור החשוד.

צריכים ייעוץ משפטי בנוגע לחקירה באזהרה?

השאירו פרטים לשיחת ייעוץ מקצועית.

כאשר מוגשת תלונה במשטרה או שהמשטרה עוצרת חשודים בעקבות אירוע פלילי – נפתח הליך חקירה, במסגרתו המשטרה אוספת ראיות וחוקרת את החשוד או החשודים במעשים –  תחת אזהרה.  לפני שהחוקר יתחיל לחקור את החשוד ולשאול אותו שאלות בנוגע העבירה, עליו להזהיר את החשוב באמצעות טקסט קבוע שלמעשה מעדכן את אותו אדם במה הוא חשוד. אדם צריך לדעת במה הוא חשוד לפני שהוא משיב על שאלות החוקרים.

לא להשיב לאף שאלה לפני שהינכם יודעים בדיוק במה אתם חשודים!

כן! אזהרת חשוד היא לא בגדר אופציה לשוטר, חובה על השוטר להקריא לאדם באילו עבירות הוא חשוד ואת זכויותיו לפני שמשיב לשאלות.

 

זכות השתיקה, הזכות לייצוג משפטי והיוועצות עם עו”ד, הזכות שיתייחסו אליהם בכבוד ובהגינות, וזכויות בסיסיות המעוגנת תחת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. זכויות אלו, המעוגנות בספר החוקים ובפסיקה, מבטיחות שהליך החקירה יתנהל בצורה אתית ובגבולות החוק.

 

זכות השתיקה היא הזכות של חשוד לא להשיב לשאלות החוקרים במהלך חקירה כאשר התשובה עלולה להפליל אותו. אבל בואו אני אחדש לכם – זה שהזכות קיימת – זה לא אומר שכדי לכם להשתמש בה, כי גם לשתיקתכם יהיה משקל בבית המשפט.

יש כמה דרכים לשמור על זכות השתיקה מבלי לשתוק תוך כדי שאתם משתפים פעולה באופן מלא עם החוקרים:

  • לענות על שאלה בשאלה
  • אם החוקרים מטיחים בכם האשמות תבקשו שיציגו לכם מסמך שתומך בכך. לא להשיב באימפולסיביות.
  • אין מקום לשאלות חודרניות ואישיות של החוקרים. החוקר הוא לא חבר שלכם ואתם לא בבית קפה.

קודם כל אם זומנתם לחקירה במועד שתואם מולכם מראש, לא לגשת לתחנה לפני שהתייעצתם עם עורך דין פלילי. אם עוכבתם או נעצרתם, לא להשיב לשאלות החוקרים לפני שהחוקר מזהיר אותכם ומקריא לכם את הזכויות שלכם. רק לאחר שהבנתם במה אתם חשודים ואת הזכויות שלכם, תוכלו להשיב לשאלות החוקרים. מומלץ ואף רצוי מאוד לא להתחיל את החקירה לפני שביקשתם מהחוקר להתייעץ עם עורך דין.

יהיו מצבים בהם הייתם מעורבים באירוע, בין אם בתור חשודים, עדים או סתם הייתם בסביבה. במצב כזה, יכולה לעבור תקופה ארוכה ויום אחד מתקשרים מהמשטרה ומבקשים מכם להגיע לתחנת המשטרה. ברוב המקרים השוטר לא ימסור פרטים בטלפון, אך בכל זאת, תנסו לברר כמה שיותר פרטים לפני שאתם ניגשים לתחנה. אם אתם יודעים במה מדובר, והינכם חוששים כי אתם חשודים וזימנו אותכם, צרו קשר עם עורך דין פלילי בהקדם ואל תשיבו לשאלות החוקרים לפני שהתייעצתם.

זימון לעדות במשטרה

להבדיל מחשודים, לעדים אין זכות מוקנית להיוועץ עם עורך דין לפני מסירת עדות במשטרה, אך גם לא חל איסור על כך.

אם זומנתם למסור עדות במשטרה, חשוב לזכור כמה דברים:

–        אם שואלים אותכם על אירוע שארע לפי תקופה ארוכה, אל תנסו להיזכר בפרטי המקרה בכח או באופן מאולץ, מה שאתם זוכרים תשיבו, מה שאתם לא זוכרים תשיבו “אני לא זוכר”

–        כאשר מזמנים עד למשטרה לצורך גביית הודעה ממנו, חשוב למסור את הפרטים כפי שנקלטו בחושים שלכם, כלומר אם שמעתם ולא ראיתם, לציין זאת.

–        אם הייתם עדי ראייה לאירוע, חשוב למסור כמה שיותר פרטים בנוגע למה שראיתם.

–        לעדות שמיעה – אין משקל בבית המשפט.

אין זמן מוגדר, אם הייתם חלק מאירוע פלילי, יכולים לעבור חודשים עד שתזומנו למשטרה ובמקרים חריגים גם שנים, הכל תלוי נסיבות והמקרה של התיק ושל העבירה, לרוב מדובר בעבירות ברף הנמוך של הענישה. אם מדובר באירוע חמור, במסגרתו נעצרו חשודים, לרוב אם יהיה צורך בעדותכם תזומנו בהקדם בסמוך למועד האירוע הפלילי.

 

לחשודים יש זכויות שמוקנות להם מעצם היותם תחת הגדרה של “חשודים” כמו זכות ההיוועצות עם עורך דין לפני שמשיבים לשאלות החוקרים, או הזכות לשמור על שתיקה, ולא להשיב על שאלות החוקרים אם יש בתשובה כדי להפליל את החשוד.

להבדיל מחשודים, לעדים אין זכות מוקנית להיוועץ עם עורך דין לפני מסירת עדות במשטרה, אך ישוב לדעת שגם לא חל איסור על כך. בנוסף, לעד אשר זומן ל”חקירה רגילה” אין אפשרות לשמור על זכות השתיקה, אלא הוא מחוייב להשיב על כל השאלות של החוקרים

נחלק את התשובה לשניים

–        משך זמן חקירת חשוד – הכל תלוי בסוג העבירה בה הוא חשוד. אם מדובר בחקירה של עבירה פשוטה – לדוגמה: גניבת מוצרים מהסופר, חקירת החשוד תהא קצרה וסביר שיחקר פעם אחת. אם מדובר בעבירת רצח, כנראה שהחשוד יחקר מספר פעמים ואף במשך שעות.

–        משך זמן תיק חקירה – גם כאן, הכל תלוי בסוג העבירה ואם החשוד מצוי במעצר או לא. במצבים בהם החשוד לא במעצר או תחת הגבלות שניתנו, התיק יכול להישאר בסטטוס של “חקירה” גם שנים.

 “דרוש חקירה” הוא סטטוס אשר המשטרה מייחסת לאדם שניסו ליצור עימו קשר על מנת לזמנו לתחנה, בשל אירוע פלילי בו הוא חשוד או היה עד אליו, אך לא הצליחו למצוא את אותו אדם.

כאשר אדם נמצא בסטטוס “דרוש חקירה”, כל שוטר שיעצור את אותו אדם, ויבקש את הפרטים שלו, ידע לקחת אותו לתחנה אליה זומן.

מאמר זה נכתב למטרות מידע כללי בלבד ואינו מהווה ייעוץ משפטי.

אז מה היה לנו בכתבה?

קטגוריה:

עורך דין מומלץ לחקירה באזהרה

השאירו פרטים לייעוץ 

חפשו תוכן משפטי

חפשו מאמרים נוספים שלנו:

4.9/5 - (36 הצבעות)

השאירו פרטים מהירים לייעוץ בכל נושא משפטי

פנייה מהירה